Tym
razem oddaję głos Dyrektorce 4. Festiwalu „Przejrzeć... Kino od
Kuchni”, który odbędzie się w Toruniu w dniach 19-21 listopada
2012.
Karolina Bednarek jest stypendystką z dziedziny kultury
Prezydenta Miasta Torunia, doktorantką na Uniwersytecie Mikołaja
Kopernika, a przede wszystkim – pasjonatką dobrego kina. Oto jak
opowiada o poprzednich edycjach Festiwalu i o tym, co czeka nas w
drugiej połowie listopada:
4.
Festiwal „Przejrzeć... Kino od Kuchni” to kolejna odsłona
interdyscyplinarnego festiwalu filmowego z cyklu „Przejrzeć...”,
organizowanego w naszym mieście.
Dotąd,
dzięki wsparciu nie tylko władz miasta, lecz także Studenckiego
Klubu Pracy Twórczej Od Nowa i Kina Niebieski Kocyk, mogliśmy
uczestniczyć w wydarzeniach filmowych związanych z twórczością
Woody`ego Allena, Romana Polańskiego oraz z mariażem, jaki stanowi
kino i moda.
Podczas
pierwszej edycji festiwalu można było obejrzeć nie tylko
najznakomitsze dzieła filmowe nowojorskiego reżysera, lecz także
zapoznać się z jego działalnością dramaturgiczną. Sztukę Gdy
śmierć zastuka przedstawiła Solecka Grupa Teatralno-Kabaretowa
„Szlaban”, pod kierownictwem Piotra Szymańskiego. Podczas
przeglądu mogliśmy także wysłuchać wykładów: Karoliny Van
Laere, dr. Piotra Skrzypczaka, mgr. Radosława Osińskiego, dr Sylwii
Kołos oraz dr. Dariusza Brzostka. W nawiązaniu do początków
kariery reżysera, wystąpiła grupa stand up comics, a
uwieńczeniem festiwalu był koncert jazowy tria: Bernarda Maseli,
Nippy`ego Noyi i Jahra.

Podczas
drugiej edycji wzięliśmy na warsztat jednego z najcenniejszych
polskich reżyserów, Romana Polańskiego. Kino Centrum toruńskiego
CSW pokazało najbardziej znane i cenione obrazy – Autora widmo,
Tess, Frantic i
Tragedię Makbeta. Prawdziwym smaczkiem był głośny dokument
Mariny Zenovich, Polański; ścigany i pożądany. Fani
reżysera zostali wciągnięci w szereg atrakcyjnych gier i
konkursów. Imprezę otworzył prolog w postaci gry miejskiej
„Chinatown”. W programie był również koncert muzyki filmowej w
wykonaniu Piotra Wypycha oraz performance warszawskiego artysty Kuby
Słomkowskiego - inspirowany etiudą Dwaj ludzie z szafą.
Z
trzecią edycją wróciliśmy do Od Nowy. Tu z kolei, dzięki
współpracy przyjaciół z Musli Magazine – cenionej
filmoznawczyni, Magdaleny Wichrowskiej i Szymona Gumienika, udało
się pokazać niezwykły mariaż, jaki stanowi FILM I MODA.
Honorowymi gośćmi festiwalu byli: prof. Marek Hendrykowski,
założyciel poznańskiego filmoznawstwa na Uniwersytecie im. Adama
Mickiewicza, autor głośnej książki Film i moda oraz
aktorka młodego pokolenia, laureatka Złotych Lwów, od niedawna
projektantka, Roma Gąsiorowska. Jak przy poprzednich edycjach,
istotną częścią przeglądu były referaty wybitnych gości: dr.
hab. Dariusza Brzostka, mgr. Radosława Osińskiego, dr Magdaleny
Wichrowskiej, mgr Marleny Błażewicz oraz organizatorki we własnej
osobie. Ponadto w Galerii 011 można było oglądać wystawę
fotografii `Fashion Up` - Jacka Narkieluna, Sonii Mielnikiewicz,
Marty Dudź oraz instalacje Romy Gąsiorowskiej: „Stara Bardzo:
Fashion is Natinaf”. Nowym elementem przeglądu była debata „Moda,
film i cała reszta”, w której wypowiedziały się: Roma
Gąsiorowska oraz Anna Deperas-Lipińska – osobista stylistka. Do
niezwykłego podkładu Ecstasy Project Rafała Gorzyckiego –
pokazano kolekcję mody Romy Gąsiorowskiej, a uwieńczeniem wieczoru
był tryptyk filmowy aktorki, „Bold and Beautifull” oraz dyskusja
po projekcji.
Kino
od kuchni! 19-21 listopada!
W
tym roku obok pokazów filmów odbędzie się wystawa zdjęć
pokonkursowych `Yum!`, warsztaty „Food Art”, spotkanie z
kucharzem, Karolem Okrasą, montażystką, Agnieszką Glińską.

Ponadto
zorganizujemy Jarmark Kulinarny dla smakoszy kina, który
zainauguruje wykład znawcy historii jedzenia, prof. Jarosława
Dumanowskiego. Studenci oraz
mieszkańcy Torunia zostaną zaproszeni do udziału w spotkaniu z
wolontariuszami europejskimi, przebywającymi w naszym mieście w
ramach takich programów jak Erasmus czy Młodzież w Działaniu.
Zagraniczni goście przedstawią krótko informacje nt. kuchni kraju
ich pochodzenia oraz wypowiedzą się na temat jej roli w ich
kulturze, np. czy i w jaki sposób celebrowane jest wspólne jedzenie
posiłków. Postaramy się odpowiedzieć na pytanie, jak bardzo
obyczaje kulinarne różnią się w poszczególnych krajach, a także
na ile rzeczywiste przyzwyczajenia mieszkańców danego zakątka
świata różnią się od klasycznego wyobrażenia, np. kuchni
śródziemnomorskiej. Nie zabraknie również prelekcji
filmoznawczych.
Uwieńczeniem
festiwalu będzie koncert smakowitego składu jazzowego White
Chocolate Trio.
Pani
Karolinie życzę wytrwałości w przygotowywaniu kolejnych odsłon
festiwalu, a swoim Czytelnikom obiecuję relacje z poszczególnych
wydarzeń tegorocznej imprezy.